Ce se va întâmpla cu prețurile în imobiliare în 2023 – 56% dintre achizițiile de proprietăți imobiliare din semestrul 1 2022 au fost realizate cu bani cash –

Ce se va întâmpla cu prețurile în imobiliare în 2023
În timp ce inflația rămâne la cote înalte, iar condițiile de creditare se înăspresc, anul 2022 rămâne un an foarte bun pentru tranzacțiile imobiliare, numărul de tranzacții depășind cu 11% nivelul din 2021, conform datelor Oficiului de Cadastru și Publicitate imobiliară.
Contrar așteptărilor, ultimii 3 ani, în care au existat suficiente motive care să blocheze tranzacțiile imobiliare, piața a dovedit nivelul său de maturitate, iar creșterea economică în ciuda contextului incert, constituie un indicator favorabil, mai ales pentru piața imobiliarelor premium, care nu sunt puternic influențate de condițiile de creditare.
Anul 2020 a fost un an în care a crescut cererea pentru locuințe mai spațioase și case, iar 2021 a fost un an al recordurilor, cu număr remarcabil de tranzacții imobiliare. În ceea ce privește anul curent, dezvoltatorul Nordis Group susține că „2022 se încheie într-o notă pozitivă,  chiar dacă a fost un an plin de provocări, fie că discutăm de începerea războiului din Ucraina, creșterile prețului energiei și a tuturor materialelor de construcții. În cazul proprietăților imobiliare pe care le dezvoltăm în stațiunile turistice consacrate, potrivite investitorilor care doresc să obțină un venit pasiv sigur și să își protejeze banii de inflație, s-a menținut o cerere ridicată, în special la unitățile în curs de dezvoltare, unde valoarea imobilului se apreciază cu peste 40% până la momentul livrării proiectului” – Florin Poștoacă – Sales Manager.
Factorii care influențează prețurile în imobiliare
Piața imobiliară este influențată de câțiva factori: inflație, PIB, dobânda creditelor, lichiditatea din piață, cererea și oferta. Când sunt mulți bani în piață, de regulă prețurile în imobiliare cresc. În prezent, datele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare au raportat un număr de 59.519 de persoane fizice cu depozite bancare de peste 100.000 euro, cu o valoare cumulată de 64,6 mld lei, echivalentul a 13 mld euro.                                                  
Prețurile materialelor au crescut și, pentru că se resimte un prag maxim al inflației (15,3% în luna octombrie, de la 15,9% în septembrie) se așteaptă că prețurile vor continua să crească, dar într-un ritm mai lent. Costurile de producție cresc, deci și prețul produsului va crește.
Există întârzieri pe lanțurile de aprovizionare din cauza războiului, iar costurile de energie au crescut. Acest lucru înseamnă întârzieri în termenele preconizate de dezvoltatorii imobiliari și posibile creșteri de prețuri, mai mult decât marja prestabilită, în funcție de etapa de construire.
Dobânzile la credite au crescut considerabil, iar băncile înăspresc condițiile de acordare a creditelor, ceea ce înseamnă un efort mai mare din partea cumpărătorilor. Datele Colliers privind cererea sugerează că locuințele cu prețuri accesibile se bazează mai mult pe credite, în timp ce proprietățile de lux sunt achizițonate, majoritar, cu bani cash.
Conform Nordis Group, nișa imobiliarelor premium nu este însă atât de afectată de condițiile de creditare. „Întotdeauna au existat bani în piață, iar modul de achiziție a proprietăților în 2022, respectiv 56% din volumul total al achizițiilor au fost realizate cu bani cash,  relevă lichiditate în piață. În cazul Nordis, 98% dintre vânzările de anul acesta au fost realizate cu bani cash, iar o pondere bună o reprezintă clienții recurenți și un grad mare de recomandare. Acest lucru confirmă că Nordis formează o comunitate a investitorilor unită, care se consultă și se informează cu privire la investiția economiilor.”

Contextul pieței imobiliare, la finalul anului 2022

A crescut puterea de cumpărate a românilor. A crescut salariul mediu, deci per total, românii câștigă mai bine, în ciuda unor ani cu provocări. Numărul angajaților români cu salarii de peste 1000 de euro a crescut considerabil în ultimii ani. La nivel european, România este o țară în care gradul de accesibilitate a cumpărării unui apartament este unul extrem de bun, un cumpărător având nevoie de salariile integral pe o perioadă de 8, 9 ani de zile pentru a putea deveni proprietar pe un apartament mediu, cu 2 camere,
La nivel european, România ocupă locul 3 în topul țărilor cu cele mai ieftine locuințe, cu un preț mediu de 1.266 Euro pe metru pătrat, conform studiului Deloitte Property Index 2022, realizat prin analiza a 23 de țări din Europa.
Indicele de accesibilitate a fost în anul 2021 de 1,4 iar în 2022, acesta a scăzut la 1,1, ceea ce înseamnă că românii au putut să cumpere mai ușor proprietăți, venitul mediu per familie fiind peste valoarea pieței imobiliare pe metru pătrat.
Indicele de cost în construcții pentru clădirile rezidențiale a crescut de la 153 în iunie 2021, la 185 în luna iunie 2022, acest lucru însemnând că nu sunt premise care să confirme o scădere a prețurilor în următoarea perioadă. Trimestrul 3 din 2022 se distinge printr-o creștere anuală de 9,2% a prețurilor locuințelor din România.
Datele Statistice relevă cea mai mare creștere la nivel european: în 22 de ani, economia României a crescut cu 788%. Datele au la bază analiza PIB-ului fiecărei țări din Uniunea Europeană, care, în cazul României, era de aproximativ 37 miliare de dolari în 2000, iar astăzi se estimează 286 miliarde de dolari.
Extrem de important este că, într-un mediu în care s-a resimțit amenințarea conflicului din Ucraina, România a înregistrat a treia cea mai mare creștere a PIB-ului în trimestrul III, respectiv 4,7%, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, când încă era o perioadă de pandemie.
Pentru 2023, previziunile economice ale Comisiei Europene estimează o creștere a PIB-ului cu aproximativ 1,8%, iar pentru 2024, o creștere de 2,2%.
„Nu mai putem compara prezentul cu situația din 2008. Avem o piață imobiliară solidă, la care contribuie inclusiv diaspora. Oamenii câștigă mai bine și vor să investească. Piața Crypto a intrat în declin, în timp de piața bursieră necesită ceva mai multă răbdare pentru obținerea unui profit; astfel, imobiliarele rămân cea mai sigură opțiune. În București, autorizațiile sunt blocate, drept urmare, oferta scade, deși cererea este crescută. Din fericire, noi avem autorizație de construire pentru Nordis View din București, iar lucrarile de construire avansează în ritm sustinut. În acest moment, 57% dintre apartamentele din proiectul Nordis View sunt deja vândute, iar prețurile pornesc de la 170.700 euro + TVA, pentru un apartament cu 2 camere ” susține reprezentantul Nordis Group.
Comportamentul de achiziție a cumpărătorilor de proprietăți imobiliare
Ultimii 3 ani au fost dificili, însă românii au reușit să economisească. La jumătatea anului 2022, 57.091 de persoane fizice dețineau conturi bancare de peste 100.000 euro, după ce, în 2021, doar 44.000 de români aveau această sumă în conturi.  
Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate imobiliară, în primul semestru al anului 2022, 56% din achizițiile de proprietăți imobiliare din țară au fost realizate cu bani cash. În București, jumătate au necesitate credit, jumătate au fost luate cu banii jos.
Procentul de locuințe cumpărate cu bani cash și cu bani economisiți în prima jumătate din 2022 este mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului 2021, când 44% din locuințele cumpărate au fost achiziționate integral cu banii cumpărătorului.
Diaspora constituie o sursă importantă privind banii care converg către investiții imobiliare în România. În 2021, conform datelor Băncii Naționale a României, 5.6 miliarde de euro au fost trimiși în țară, în mare parte de către români care locuiesc în Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, Franța, Elveția și Belgia. Datele oficiale informează că, în prezent, peste 4 milioane de români sunt stabiliți în străinătate, cu acte în regulă.
„Dorința de îmbunătățire a stilului de viață presupune investiția în proprietăți care oferă condiții mai bune de locuire, cu facilități incluse, deci cumpărătorii sunt mai deschiși să plătească mai mult pentru confortul dorit. Tot mai mulți aleg proiectele Nordis pentru că, pe lângă apartamente premium, oferim o multitudine de facilități: SPA-uri cu piscine, fitness, restaurante și cafenele, toate completate de un cadru natural excepțional”, completează Florin Poștoacă – Sales Manager Nordis Group.
Ce i-a motivat pe cumpărători să investească în imobiliare pe final de an 2022
Cumpărătorii investesc cu gândul la protejarea economiilor de inflație, dar mai ales cu obiectivul de a obține un venit pasiv, din închiriere.
Pe final de an, cumpărătorii au avut ultima șansa de a achiziționa apartamente cu sume între 600.000 și 700.000 lei cu 5% TVA. De la 1 ianuarie, cota redusă de TVA s-a modificat, iar proprietățile de peste 600.000 lei sunt de acum taxate cu 19% TVA.
„Chiar dacă vorbim de proprietăți care sunt în curs de dezvoltare, dacă au termenul de livrare în 2023, iar cumpărătorul a semnat și achitat avansul în decembrie, TVA-ul de 5% al proprietății se va păstreaza și la semnarea contractului de vânzare – cumpărare.
Ca în fiecare an, în decembrie am avut și cumpărătorii care au direcționat profitul anual al companiilor pe care le conduc spre investiții în imobiliare și au achiziționat în special unități cu prețuri care încă se încadrează în 5% TVA. Astfel, au făcut economie de până la 19.000 euro la apartamentele cu 2 camere. În prezent (luna ianuarie) mai sunt doar câteva unități de 2 camere la Nordis Mamaia, pentru care pregătim o ofertă, din dorința de a facilita încadrarea în cota redusă de TVA.” completează Florin Poștoacă din partea Nordis Group.