Cladiri eficiente energetic

 Cladiri eficiente energetic? Cladiri verzi? Se discuta tot mai des despre aceste tipuri de cladiri si nu este de mirare din moment ce aduc beneficii atat pentru proprietari cat si pentru mediu. Costul de constructie al unei cladiri verzi este mai ridicat, fata de cladirile standard, dar se amortizeaza in timp prin intretinerea ei si costul mai redus cu utilitatile, cat si prin impactul minim asupra mediului.

Sunt cateva sfaturi pentru a avea o casa eficienta energetic:

Izolatia termica. Cel mai important punct pentru reducerea costului cu incalzirea locuintei este izolarea termica, care poate reduce costurile cu pana la 40%. Pentru izolarea termica se foloseste majoritar polistirenul, dar exista si solutii naturale cum ar fi roca bazaltica, vata minerala bazaltica sau celuloza, lana. Aceste solutii asigura pe langa izolatia termica superioara si un climat placut in interiorul locuintei.

Sistemul de incalzire. Partea costisitoare din intretinerea casei o reprezinta producerea apei calde, atat pentru incalzire cat si pentru consum menajer. Testele si masuratorile efectuate, arata ca o centrala termica de imobil este mai eficienta decat cele individuale, pentru un singur apartament.

Sistemul de iluminat. Corpurile de iluminat tip Led au consum foarte scazut de energie eletrica, dar au un cost de achizitie putin mai ridicat fata de cele standard.

Ferestrele. Pe langa partea de termoizolare, foarte important este si tipul de ferestre folosite. Pentru eficienta energetica si coeficient mic de transfer termic se folosesc ferestrele cu geam tripan, format din 3 foi de sticla, deci doua straturi izolatoare.

Consumul de apa. Prin folosirea robinetilor, dusurilor si a toaletelor eficente energetic se pot face economii semnificative, de pana la 30% consum redus de apa.

Vopsele. Majoritatea caselor sunt vopsite in interior cu vopsele lavabile, dar putini citesc eticheta ca acestea sa aiba o cantitate mica sau zero de compusi volatili. Compusii organici volatili sunt substante chimice care se evapora in atmosfera, pe durata de existenta a constructiei. Acestia sunt toxici si pot sa creeaze probleme de sanatate.

Nordis Residence – Herastrau Park: un proiect rezidential eficient energetic

Gandit cu responsabilitate fata de mediu si din dorinta de a limita cat mai mult consumul de energie, in cadrul ansamblului Nordis Residence am folosit o serie de elemente verzi.

Izolatia termica folosita este cu vata minerala bazaltica, un produs superior, iar ferestrele alese ofera un coeficient mic de transfer termic. Acestea sunt ferestre tripan, import Germania, Four Season in exterior, pentru protectie raze UV in timpul verii si izolare Low E in interior.

Pentru incalzirea imobilului am implementat un sistem mixt format din centrala termica de imobil, in condensatie,  si panouri solare. Sistemul este eficient, in timpul lunilor calduroase, din aprilie pana in septembrie, panourile solare asigura necesarul de apa calda menajera, iar in timpul iernii preincalzesc apa, astfel se face economie de gaz.

In spatiile comune, respectiv partea de casa scarii, zona de receptie, garaj si iluminat exterior, la Nordis Residence folosim exclusiv lumini Led, pentru costuri reduse, dar si pentru protectia mediului.

Folosirea redusa a resurselor naturale este direct proportionala cu reducerea de pret pentru consum, de aceea in baile din Nordis Residence sunt instalate dusuri eficiente, cu debit redus, la fel si bateriile de la chiuvete, marca Kludi.

Nu in ultimul rand, in zona de receptie am realizat o gradina verticala care aduce un plus de spatiu verde si de aer curat in interior.

Desi cererea pentru acest tip de imobile rezidentiale este inca redusa, dar in crestere,  o cladire eficienta energetic nu presupune doar sisteme de management al constructiei, ci si educarea celor care isi petrec timpul in interiorul acesteia: pentru a colecta selectiv deseurile, pentru a face economie de utilitati, energie electrica, dar si pentru a fi responsabili cu mediul inconjurator.

www.nordis-residence.ro