fbpx

1

Cum să închiriezi o locuință? 5 pași pentru proprietari

Ai o proprietate care nu mai corespunde nevoilor tale actuale și dorești să o valorifici  fără să o înstrăinezi?

Dorești să faci o investiție care să îți aducă un venit constant și un randament bun? Nimic mai simplu. În contextul unei rate ridicate a inflației, cel mai sigur pentru un investitor este să-şi protejeze plasamentele prin investiții în real estate și să se bucure de venituri pasive din chirii.

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține cel mai bun randament din chirii? Specialiștii Nordis Real Estate îți oferă 5 sfaturi:

 1. Începe prin a te informa

Întâi de toate trebuie să cunoști piața. Apelează la un consultant informat, care să facă o evaluare corectă a proprietății și o poziționare corectă a acesteia în piață. Evaluarea proprietății trebuie să țină cont de foarte mulți factori precum: zona în care se află aceasta, tipul de imobil, anul construcției,  caracteristicile locuinței, disponibilitatea locurilor de parcare. Poziționarea corectă trebuie să tină cont de stocul de proprietăți similare existent la acel moment în piață.

Doar un consultant care are un portofoliu vast de proprietăți în zona ta și o vechime considerabilă în domeniu îți poate oferi un sfat avizat.   

 1. Stabilește-ți prioritățile

Fiecare proprietar își dorește să închirieze proprietatea în cel mai scurt timp, la cel mai bun preț și celui mai bun chiriaș.

Stabilește care este tipologia de client căruia dorești să te adresezi și comunică acest lucru consultantului, pentru ca acesta să poată stabili strategia de promovare.

În funcție de nevoile și prioritățile tale, precum și în funcție de tipul de chiriaș dorit, consultantul îți poate face o propunere de preț și o estimare a timpului de tranzacționare.

 1. Pregătește proprietatea

Înainte să închiriezi proprietatea, trebuie să decizi dacă va fi mobilată sau nemobilată. Indiferent de varianta pe care o alegi, este important ca locuința să fie primitoare.  Este necesar să fie proaspăt zugrăvita, să fie curată, iar toate instalațiile și aparatura electrocasnică funcționale și în stare bună. În cazul în care optezi să oferi proprietatea mobilată, mobilierul trebuie să fie de asemenea în stare bună.

Culorile neutre și o cromatică armonioasă sunt adesea mai atrăgătoare și vor permite potențialilor chiriași să se imagineze locuind în spațiu, oferindu-le posibilitatea de a-l personaliza cu mici obiecte personale.

Un consultant cu experiență te poate sfătui cum să amenajezi casa pentru ședința foto și pentru vizionări. Micile detalii pot transforma o casă oarecare în acasă.

 

 1. Informează-te cu privire la responsabilități

Decizia de a închiria înseamnă că vei face trecerea de la a fi ocupantul propriei case la a fi proprietar și odată cu acest statut ai o nouă responsabilitate.

Dacă ai un credit, verifică condițiile contractului și obține acordul de închiriere din partea băncii finanțatoare.

Vei fi responsabil pentru toate reparațiile și cheltuielile de recondiționare a structurii, instalațiilor și exteriorului proprietății, atunci când este necesar.

Întreabă un consultant imobiliar care sunt taxele pe venitul din chirii și pe proprietate, în funcție de destinația acesteia (birou sau rezidență).

 1. Alege agenția potrivită

Adresează-te unei agenții imobiliare de încredere, care să-ți ofere posibilitatea de a lucra cu experți în domeniu. Nordis Real Estate are agenți imobiliari cu experiență și studii superioare și funcționează după un cod de bune practici pentru a îndeplini toate cerințele clienților.

În colaborarea cu Nordis Real Estate vei beneficia de:

 • Consultant imobiliar dedicat, vorbitor a cel puțin o limbă străină
 • Analiza complexă a proprietății
 • Stabilirea unui preț competitiv
 • Realizarea unui plan de marketing dedicat
 • Home-staging si efectuarea de fotografii profesionale ale locuinței
 • Formularea de anunțuri creative și atractive
 • Promovarea proprietății către clienții din portofoliul agenției și targetarea unor noi potențiali clienți
 • Selectarea chiriașilor în funcție de criteriile tale
 • Consultanță juridică pentru elaborarea unui contract de închiriere echilibrat
 • Negocierea clauzelor contractuale
 • Rezolvarea tuturor aspectelor ce țin de procesul de închiriere (inclusiv, dar nu numai: elaborare de certificat energetic, realizarea procesului verbal de predare a spațiului închiriat, recomandarea unor firme de curățenie sau de property management).

 

Mii de proprietari au ales serviciile noastre în decursul celor 12 ani de existenta și mulți dintre ei ne-au ales ulterior drept consultanți pentru noi investiții în real estate.