fbpx

1

Top 5 cartiere din nordul Bucureștiului | #2 Dorobanți – Capitale

Zona cuprinsă între Bulevardul Aviatorilor și Calea Dorobanți – zona străzilor cu nume de Capitale – reprezintă în Bucureştiul zilelor noastre o adevărată călătorie în timp. Cartier select, cu multe case foarte bine conservate şi restaurate,  construite cu precădere în perioada interbelică, zona Capitalelor oferă publicului larg ocazia să vadă vile construite în prima jumătate a secolului XX, cu adevărat splendide. Construită cu scopul de a găzdui mai ales ambasade şi reşedinţe de ambasadori, zona Capitalelor a păstrat un parfum aparte, elitist.

 

Scurta istorie:

Istoria acestei zone este legată de cea a familiei Filipescu, care stăpânea aici o moşie întinsă, ce cuprindea terenurile întregului cartier cuprins între Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor şi Calea Dorobanţilor. După ce a fost concesionat, domeniul a primit denumirea de Parcul Filipescu şi pe el s-au construit sute de vile în perioada interbelică. Cei care doreau să-şi achiziţioneze un lot în parcul Filipescu pentru a ridica o construcţie erau nevoiţi să respecte nişte reguli stricte, printre care înălțimea clădirii, care nu trebuia să depăşească 13 metri. Respectând aceste reguli, astăzi ne bucurăm de un cartier cu străzi şi trotuare largi şi vegetaţie bogată.

Calea Dorobanți, care delimitează la est zona Dorobanți – Capitale, a primit acest nume în urma Războiului de Independenţă 1877-1878 şi provine de la faimoasele trupe militare care purtau celebrele uniforme împodobite cu pană (dorobanț).

 

Case monument în zonă:
Casa Filipescu-Brâncoveanu -situata pe Aleea Modrogan nr. 1, a fost construită între 1908-1915 după planurile arhitectului Roger Bolomey. Somptuosul conac stă în centrul unei grădini vaste, care mai include un imobil pentru administrator, un grajd (transformat în garaj), două pavilioane și casa portarului. Astăzi găzduiește sediul Partidului Național Liberal.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi –  s-a deschis pentru public în anul 2003, în urma donării către stat a colecției de hărți a familiei Daniela și Adrian Năstase.

Muzeul este găzduit într-o clădire construită în anii 1920 într-un stil care combină elemente arhitecturale de inspirație gotică cu cele de inspirație mediteraneană. Imobilul se află pe strada Londra, la numarul 39.  Patrimoniul muzeului este constituit din peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX și reprezintă atât hărți ale regiunilor locuite de români și de strămoșii lor cât și ale continentelor, hărți astronomice și planuri de oraș.

Palatul Auschnit –  este situat pe aleea Alexandru 1-3 colț cu Bulevardul Aviatorilor. Casa, în stil Ludovic al XIV-lea, este copia fidelă a Palatului Biron din Paris (actualul Muzeu Rodin),a fost construită după planurile arhitectului Grigore Cerchez și construcția ei a fost finalizată în anul  1915.

Muzeul Zambaccian – este un muzeu de artă aflat pe strada Muzeul Zambaccian, nr. 21A. Este situat în fosta casă a lui Krikor Zambaccian (1889 -1962), un om de afaceri român de etnie armeană, reputat critic și colecționar de artă. Muzeul a fost fondat în  1947, piesele expuse aparținând impresionantei colecții de artă donate de Krikor Zambaccian statului român, împreună cu clădirea. În prezent, este o filială a Muzeului National de Arta a Romaniei. Operele de artă expuse cuprind lucrări de pictură, sculptură, grafică și mobilier.

Muzeul Victor Babes – se află într-o clădire construită în stilul eclectic specific anilor 1920, pe str. Poet Andrei Muresanu Nr 14A. Inițial construită cu scopul de a fi folosită ca o locuință privată, într-un cartier liniștit, astăzi clădirea adăpostește o colecție dominată de lucrările științifice ale lui Victor Babeș.

Colegiul Naţional Ion Luca Caragiale – este o clădire monumentală, construită în perioada 1935-1936 și supraetajată în 1939-1947. După 1989 a devenit colegiu Naţional afiliat la Unesco.

 

Facilități de relaxare în zonă:

Cafenelele și bistrourile din cartier sunt puncte de atracție atât pentru oameni de afaceri cât și pentru persoane publice care își dau întâlnire aici. De la cafenele, sushi sau restaurante cu bucătării autentice, care te invită în călătorii culinare pe alte continente, varietatea este foarte bogată. Și fie că sunt accesate pentru pauza de prânz, întâlniri cu prietenii sau partenerii de afaceri, viața socială în cartierul Dorobanți este mereu populată și vie.

 


În cartierul Dorobanți, proprietățile din portofoliul Nordis Real Estate sunt apartamente și vile de lux, cu suprafețe generoase, finisaje de cea mai înaltă clasă și  securitate maximă. Fie că sunt vile cu grădină și curte proprie sau apartamente cu terase mari, se disting prin eleganță și nivel înalt de calitate.

   

Echipa Nordis Real Estate te ajută să găsești cele mai frumoase proprietăți, care să satisfacă cele mai exigente cerințe. Vino să stăm de vorbă: https://nordis.ro/nordis-realestate/contact/