fbpx

1

Top 5 cartiere din nordul Bucureștiului | #3 Aviatorilor

Localizare:

Cartierul Aviatorilor se află în partea de nord a Capitalei, în sectorul 1 și se învecinează la nord cu Parcul Herăstrău, fiind delimitat de Bulevardul Constantin Prezan, la sud de Calea Victoriei, la est de cartierul Dorobanți și Primăverii, iar la vest se învecinează cu cartierul Grivița, fiind delimitat de bulevardul Ion Mihalache.

Numele cartierului Aviatorilor provine de la Monumentul Eroilor Aerului (cunoscut și sub numele de Statuia Aviatorilor) inaugurat în anul 1935, operă a sculptorilor Iosif Fekete și Lidia Kotzebue.

Trei bulevarde cu valoare istorică definesc cartierul Aviatorilor: Bd. Aviatorilor, Bd. P.D. Kiseleff și Bd. Constantin Prezan.

 

Istoric:

În perioada 1831 -1832 zona Aviatorilor se afla în afara perimetrului orașului, fiind ulterior înglobată cu ocazia trasării noilor limite ale Bucureștiului. Până în momentul includerii în perimetrul orașului, în 1895, artera care astăzi poartă denumirea de Bulevardul Aviatorilor se numea Șoseaua Nouă, fiind de fapt un drum de legătură între centrul orașului și drumurile naționale din nord.

Bulevardul Aviatorilor, inițial reprezentantul porții de intrare în nordul Bucureștiului secolului XIX, oferea o imagine liberă care lega doi poli peisagistici majori: parcul Kiseleff,  cu parcurile Herăstrău și Bordei. De-a lungul a două secole, bulevardul a suferit mai multe transformări , plecând de la transportul tradițional nemotorizat pe suport de piatră cubică pana la cel hipermotorizat al zilelor noastre pe suport de nisip bituminat.

Una din principalele caracteristici ale bulevardului e aceea că aduna două lumi diferite, cea a mijloacelor de transport tradiționale, a trăsurilor și a cailor și cea nouă, a automobilelor. Ele coexistă într-o stradă ingenios proiectată, astfel că și astăzi aleile pentru călăreți sunt ușor de recunoscut spre vecinătatea parcului Kiseleff pe care îl străbăteau odinioară pentru a ajunge la Hipodromul Băneasa.

Pe parcursul secolului al XIX-lea,  Bulevardul Aviatorilor era mărginit de ample proprietăți ocupate de grădini – cum este spre exemplu Grădina Bordei, care avea cca. 40 ha, întinzându-se din dreptul actualei străzi Ion Mincu, până la lacul Herăstrău, fiind unul dintre cele mai importante locuri de relaxare a bucureştenilor.

În anul 1927 a fost înființat un comitet pentru realizarea Monumentului Aviatorilor.  Acesta semnala inițial o poartă de ieșire din oraș și constituia un element de reper pentru legătura dintre Piața Victoriei și Piața Charles de Gaulle. Cele două piețe legate astfel constituiau doi poli de comerț și promenadă conectați printr-un ax verde.

Monumentul a fost plasat la jumătatea distanței dintre Piața Charles de Gaulle și Piața Victoriei, moment în care Șos. Jianu își schimbă numele în Bulevardul Aviatorilor.

La începutul anilor 1890, şoseaua Kiseleff era formată dintr-un drum central destinat trăsurilor, completat de două alei pe fiecare latură – pe partea dreaptă o alee pentru pietoni şi una pentru călăreți, în timp ce pe partea stângă o alee pentru pietoni şi una pentru biciclişti. Dacă după jumătatea secolului al XIX-lea partea de vest a şoselei era încă ocupată de un fond construit extrem de rarefiat (constând în general în construcții de locuit, în majoritate utilizate temporar pe timpul sezonului estival) spre sfârşitul secolului au apărut din ce în ce mai multe construcții rezidențiale, realizate pe parcele rezultate din împărțirea vechilor mari proprietăți.

Prima variantă a Arcului de Triumf a fost inaugurată în dimineața zilei de 16 octombrie 1922, a doua zi după încoronarea de la Alba Iulia a regelui Carol al II-lea.

Varianta actuală a Arcului de Triumf a fost finalizată la sfârşitul anului 1936. În perioada ulterioară inaugurării sale, cu ocazia comemorării Unirii Principatelor la 1 decembrie, Arcul de Triumf a continuat să servească drept monument simbolic şi cadru de desfăşurare al unor evenimente marcante pentru istoria României.

 

Imobile monument în zonă:

O mare parte a fondului construit din zona adiacentă şoselei Kiseleff este caracterizat prin valoare culturală ridicată, constituindu-se ca o consecință directă a caracterului reprezentativ şi standardelor de care s-a bucurat zona în cauză în ultimul veac şi jumătate. Printre acestea se numără: Bufetul realizat în 1892 după proiectul arhitectului Ion Mincu (actuala Casa Doina), Muzeul de Ştiințe Naturale, Institutul de Geologie, Muzeul Țăranului Român, Şcoala nr. 11, Palatul Elisabeta, Palatul „Kiseleff” (în prezent sediu de bancă), Muzeul Satului. Pe Șos. P. D. Kiseleff sunt nominalizate ca monumente istorice fără adresă poştală „Arcul de triumf” şi fântâna „Miorița”.

În zona adiacentă Șoselei Kiseleff sunt nominalizate cu statutul de monument istoric şi imobilele cu adresele poştale pe str. Nicolae Minovici, nr. 1 (Muzeul de Artă Populară dr. N. Minovici) şi nr. 3 (Muzeul de Artă Medievală „ing. D. Minovici”) .

Actualul bulevard al Aviatorilor se învecinează cu o serie de construcții cu valoare arhitecturală importantă, parte dintre acestea: Garajul „Taxico” (construit în 1929), vila ing. Luca Bădescu (construită în 1934), blocul „Bazaltin” (construit în 1935), casa „Nicolae Iorga” (finalizată în 1939), restaurantul „Pescăruş” etc.

 

Facilități de relaxare în zonă:

Aviatorilor-Kiseleff este una dintre cele mai reprezentative zone pentru arhitectura și coerența urbană din București. Aici se află restaurante de elită, găzduite de clădiri-monument care readuc locuitorilor și vizitatorilor zonei atmosfera orașului de odinioară.

Printre cele mai cunoscute restaurante amintim: Casa Doina, Piccolo Mondo, Il Calcio by Mr Val, Bolta Rece, Maison des Crepes, Zexe Braserie, Restaurant Joseph by Joseph Hadad, Hambar Brasserie, Trattoria Verdi, La Samuelle.

Educație:

În zona Aviatorilor-Kiseleff se află cele mai bune școli din capitală: Colegiul Național Tudor Vianu, Școala Ion Heliade Radulescu, Școala Pia Bratianu, Grădinița nr. 52, centrul cultural English Kinder, școli care se regăsesc an de an în topurile realizate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București care ia în calcul criterii de performanță și succes.


Un studiu al site-ului www.analizeimobiliare.ro arată că Aviatorilor-Kiseleff este una dintre zonele cu cele mai scumpe apartamente din București, aflate în atenția dezvoltatorilor imobiliari pentru noi proiecte. În portofoliul Nordis Real Estate se regăsesc apartamente de lux din zona Aviatorilor-Kiseleff cu finisaje din clasa premium, terase spațioase și vedere liberă. Proprietățile se situează la cele mai înalte standarde locative, situate aproape de centrul orașului, de parc și de cele mai bune școli și restaurante, toate într-o zonă cu specific de poveste.