fbpx

1

Top 5 cartiere din nordul Bucureștiului | #4 Herăstrău

Istoric:

Numele Herăstrău vine de la un gater (n.r. – fierăstrău mecanic) care era amplasat, în jurul anului 1686, pe vremea lui Şerban Cantacuzino, pe malul lacului. Conform informațiilor istorice, acest fierăstrău era amplasat undeva către Ploiești, deci este foarte probabil să fi fost vorba despre zona DN1 de astăzi, în dreptul podului Herăstrău.

Parcul Regele Mihai I al României (în trecut Parcul Herăstrău) este cel mai mare parc din București (187 ha) și cel mai mare parc din Europa în interiorul unui oraș, astfel încât, pe drept cuvânt, a fost declarat monument istoric.

Lacul din centrul parcului face parte din lanțul de lacuri antropice al râului Colentina si a fost amenajat prin asanarea, între anii 1930 – 1935, a unei zone mlăștinoase aflată pe atunci la marginea orașului. Arhitectul acestei schimbări a fost Nicolae Caranfil, cel care a electrificat Bucureștiul și i-a dezvoltat rețeaua de apă și canalizare și cel care a proiectat sistematizarea bălților din jurul Capitalei.

 

Puncte de interes:

În 1936, odată cu înființarea parcului, în cuprinsul său a avut loc o premieră mondială: inaugurarea primului muzeu etnografic în aer liber din lume. Conceput după modelul muzeului Skansen din Suedia, Stockholm, Muzeul Satului poartă numele unuia dintre întemeietorii săi, profesorul Dimitrie Gusti. Inițial, la marea deschidere, la care a participat și familia regală, erau expuse 29 de case, o biserică de lemn din Maramureș, o moară de apă și cinci mori de vânt și câteva anexe. Cel mai vechi exponat este o casă din zona Moldovei, Vaslui, construită în secolul al XVII-lea, iar cele mai noi sunt din secolul al XIX-lea.

Teatrul de Vară din Herăstrău, situat lângă Muzeul Satului, construit în 1956.

Palatul Elisabeta, situat pe Șoseaua Kiseleff 28C, a fost construit la începutul anilor 1930 și inaugurat în 1937 conform planurilor arhitectului Corneliu M. Marcu. Palatul a fost destinat rezidenței principesei Elisabeta a Greciei – prima fiică a regelui Ferdinand I.

În 1948 clădirea a fost naționalizată și a devenit casă de protocol de stat. În timpul anilor 1990, când a funcționat ca hotel și restaurant, interiorul palatului a fost intens modificat. În 2007, Palatul Elisabeta a revenit în posesia regelui Mihai, fiind declarată reședința oficială a acestuia.

Astăzi, palatul și-a recăpătat strălucirea și a fost gazda a sute de evenimente și întâlniri cu persoane din viața academică, politică, economică și culturală din România și de peste graniță.

 

Facilități de relaxare în zonă:

Zona veche a parcului Herăstrău este rezervată relaxării. Aici se află două teatre (unul pentru copii), două pavilioane pentru expoziţii, biblioteci, chioşcuri pentru lectură şi şah, Insula Trandafirilor şi Grădina Japoneză, amenajată în 1998 cu sprijinul Ambasadei Japoniei în România.

De la debarcader se pot închiria hidrobiciclete şi bărci  sau se pot face curse cu vaporul. În perimetrul Expoflora (15 ha) se organizează periodic expoziţii florale şi de mobilier de grădină; în apropriere există un acvariu – Reef Aquarium. Vara, în serile de weekend, pajiştea din zona intrării Charles de Gaulle este transformată în cinematograf în aer liber, la iniţiativa CreArT. Grădina de vară găzduieşte în sezonul estival producţiile Teatrului de Revistă Constantin Tănase.

A doua jumătate a parcului este rezervată sportului şi distracţiilor, aici găsindu-se o bază pentru diverse ambarcaţiuni (iole, kaiac – canoe, iahturi), terenuri de tenis, baschet, volei, pistă de popice, pistă pentru role.

În partea dinspre Şoseaua Nordului se găseşte Insula Copiilor.

Din anul 2011, în zona Pajiştei Pescăruş, de la intersecţia dintre bulevardele Aviatorilor şi Beijing, a fost amenajată, la iniţiativa Asociaţiei Green Revolution, Roaba de cultură. O zonă presărată cu pernuţe colorate şi hamace care găzduieşte vara concerte, proiecţii de film, spectacole de teatru, expoziţii, ateliere de picturi sau cursuri de dans.

Clubul Diplomatic, localizat în nordul parcului, pe malul lacului, este un refugiu urban cu multiple posibilități de recreere, de la practicarea unor sporturi precum golf, tenis sau înot, până la petrecerea timpului în zona de lounge a piscinei.

Beraria H este cea mai mare berărie-restaurant din sud-estul Europei, cu o terasă superbă situată pe malul lacului Herăstrău şi zone de bar, restaurant şi pub în interior.

Tot în această zonă de Nord a Capitalei se află cele mai bine cotate grădinițe și școli internaționale, precum și clinici medicale și spitale. Cartierul Herăstrău este unul liniștit și sigur, preferat de diplomați.

Parcul Herăstrău este astăzi o zonă verde de o frumusețe aparte. Pe lângă spațiile verzi îngrijite, acesta găzduiește și numeroase restaurante, cafenele și terase exclusiviste. Aici se află unele dintre cele mai bune restaurante din oraș, cu o bucătărie rafinată, amenajare spectaculoasă și servire ireproșabilă: Pescăruș, Cherhanaua Ancora, Hard Rock Café.


Zona Herăstrău – Satul Francez este una dintre cele mai exclusiviste zone din București și atrage în permanență noi dezvoltări imobiliare, în ultima perioadă datorită apropierii de polul de business din Aviației, dar și de zona verde, cluburile și restaurantele din zonă. Apartamentele din portofoliul Nordis Real Estate sunt elegante, au suprafețe generoase și beneficiază de finisaje din clasa premium. Sunt confortabile, situate în imobile noi, cu arhitectură modernă și facilități precum pază permanentă, supraveghere video, sală de fitness, curte și grădină proprie.

Vezi selecția noastră de proprietăți: de vânzare și de închiriat.