Conferința ROINVEST– România se află într-un context favorabil investițiilor

Evenimentul ROINVEST, organizat de News.ro, a reunit în data de 25 Septembrie 2023 reprezentanți din sfera de investiții a României. Discuțiile au abordat subiecte privind contextul economic în care ne aflăm, strategia și planurile investiționale pentru următoarea perioadă.

Dezbaterea s-a desfășurat în două etape și i-a avut ca speakeri pe:
• Teodora-Elena Preoteasa, Secretar de Stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
• Adela Jansen, Vicepreședinte, Camera Franceză de Comerț, Industrie și Agricultură din România (CCIFER);
• Daniel Anghel, Președinte, Consiliul Investitorilor Străini;
• Nicolae Kovacs, CEO Agista;
• Alexandra Smedoiu, Partner, Deloitte România;
• Florin Poștoacă, Sales Manager & Partner, Nordis Group;
• Florin Pogonaru, Coordonator, Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) & Președinte, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR);
• Cristian Nacu, Senior Country Officer România, International Finance Corporation;
• Felix Daniliuc, Director Departament IMM, BRD Group Société Générale;
• Răzvan V. Balaban, Manager Governmental Affairs, Philip Morris România;
• Adrian Codîrlașu, Vicepreședinte, CFA România.

Conferința ROINVEST– România se află într-un context economic favorabil investițiilor

În cadrul evenimentului, Florin Poștoacă a vorbit despre situația favorabilă investițiilor, în care România se află în acest moment, despre o evoluție economică bună, contrar perioadelor dificile traversate.

În România, domenii precum servicii, turism, construcții și IT încă sunt într-o continuă dezvoltare și necesită o atenție sporită, uitându-ne și către direcția vest-europeană, acolo unde aceste segmente înregistrează o pondere mai mare la nivelul PIB-ului. Conform statisticilor, construcțiile au contribuit cu 7% la PIB-ul României în anul anterior și cu siguranță este loc de noi investiții și de o dezvoltare a domeniului.

Un alt aspect dezbătut a vizat măsurile legislative care influențează piața de real estate, coroborat cu necesitatea accesării, la nivel național, a cât mai multor fonduri europene menite să dezvolte infrastructura și să creeze condiții mai bune în țara noastră.

Noile măsuri fiscale, printre care și majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9%, pentru locuințele cu valoare de până la 600.000 Lei, influențează deciziile consumatorilor și implicit piața imobiliară.

Cu toate acestea, prețurile în imobiliare de tip rezidențial din România vor continua să crească. Comparat cu nivelul mediu european, România este la coada clasementului, având cele mai accesibile prețuri per mp.

Este important să fie o sinergie între capitalul străin și cel românesc”, menționează Florin Poștoacă

Într-o notă optimistă referitor la evoluția economiei noastre, Florin Poștoacă a menționat că în ultima perioadă, comparativ cu anii anteriori, capitalul românesc este tot mai prezent în piața de business din România și că este nevoie de o sinergie între investițiile străine și cele românești.

În cadrul conferinței s-a discutat despre importanța investițiilor străine și necesitatea atragerii acestora. Domeniile în care capitalul străin este cel mai prezent sunt producția, construcțiile și comerțul, regiunea capitalei atrăgând mai mult de jumătate dintre aceste investiții.

Conform Preşedintelui Consiliul Investitorilor Străini - Daniel Anghel, posibilități de dezvoltare există, dat fiind faptul că România este a doua cea mai mare piață din Europa Centrală și de Est, după Polonia, iar comparând investițiile externe per cap de locuitor, în România înregistrăm încă un grad scăzut, de aproximativ $4600, comparativ cu Polonia - $6800 sau Slovacia - $9000.

În cadrul conferinței, un subiect extrem de important a fost strategia guvernamentală pentru atragerea fondurilor europene și planul investițional la nivel național, vizând investiții private care susțin dezvoltarea României și componenta de sprijin a domeniului investițional, reprezentată de bănci și fonduri de investiții.

„Cred că acum suntem la o răscruce de drumuri, în care putem crește foarte mult ceea ce înseamnă România și economia, în funcție de direcția pe care o vom alege,”, menționează Florin Poștoacă, Sales Manager & Partner Nordis Group, în cadrul evenimentului ROINVEST.

Conferința ROINVEST– România se află într-un context economic favorabil investițiilor

Stabilitatea economiei depinde de stabilitatea companiilor din piață

Reprezentantul uneia dintre băncile care sprijină companiile în realizarea investițiilor, a transmis faptul că nu există semne de îngrijorare cu privire la capacitatea companiilor din țara noastră de a performa, concluzie elaborată în urma analizei firmelor în anul 2023, prin prisma unor criterii precum: cifra de afaceri, capitalizare, lichiditate, ș.a. .

Perspectiva de viitor este una pozitivă prin prisma interesului crescut pentru investiții. Domeniile în care cererile de finanțare au fost cele mai multe sunt energie verde, agricultură, optimizarea și creșterea performanțelor echipamentelor de lucru, iar un interes crescut au reprezentat și investițiile în zona portului Constanța.

Florin Poștoacă, Sales Manager & Partner Nordis Group în cadrul evenimentului ROINVEST: