De ce aleg investitorii în imobiliare proprietăți din România, în detrimentul celor de peste hotare?

Post pandemie, aproape 50.000 de conturi bancare ale românilor depășesc suma de 100.000 de Euro, semn că posibilitățile limitate de consum și incertitudinea din piață i-au determinat să economisească în depozite bancare. În ciuda siguranței sistemului bancar, depozitele asigură un randament scăzut comparat cu alte metode de investiție financiară, ce pot genera până la 7% randament anual și o apreciere medie a investiției de aproximativ 40%.

Influența inflației asupra pieței

Datele Institutului Național de Statistică arată faptul că rata anuală a inflației în luna februarie 2022, comparativ cu luna februarie 2021, este de 8,5%. Mai mult, rata inflației de la începutul anului, respectiv în luna februarie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021, este 2,1%. La o inflație de 6 – 7%, un depozit bancar generează randament anual de 2 – 3%, ceea ce înseamnă că dobânda este negativă.

În condițiile în care depozitele bancare nu mai oferă dobânzi care să poată contracara efectele negative ale hiperinflației, consumatorii se gândesc să se reorienteze spre investiții mai profitabile.

Zona imobiliară este privită de mulți analiști drept o umbrelă financiară împotriva inflației, raportat la clasa de active care are, de obicei, o corelație redusă cu acțiunile și obligațiunile. În astfel de perioade, prețurile în sectorul imobiliar tind să crească, iar unii investitori aleg să își concentreze eforturile pe această zonă pentru a genera randament peste rata inflației, profitând de potențiala creștere a prețurilor pe metru pătrat manifestată pe termen lung. Alfel spus, investițiile imobiliare rămân o strategie eficientă pentru a stabiliza un portofoliu într-o perioadă de incertitudine economică.

Produsele imobiliare inovatoare atrag investitori

Proprietățile imobiliare reprezintă o nevoie de bază pentru toată lumea, deci cererea de închiriere va rămâne ridicată indiferent de situația economică, mai ales dacă ne referim la imobile premium, acolo unde oferta disponibilă în prezent pe piața locală nu este una extinsă.

Prin urmare, în fața incertitudinii economice, imobilele pot fi active generatoare de profit în această perioadă. Un imobil este ușor de cumpărat, convenabil de finanțat, poate genera relativ repede venituri și garantează deținerea unui bun pentru care există cerere.

Pe piața imobiliară, Nordis Group a introdus un nou model de business ce deschide oportunitatea investițiilor în produse imobiliare de tip cameră de hotel sau apartament – second home pentru care asigură administrarea proprietății fără costuri suplimentare.

Atractivitatea unui astfel de produs imobiliar se datorează întregului concept oferit, axat pe inovație, confort, wellbeing. Nordis Group este singurul dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale premium ce înglobează toate facilitățile specifice unui hotel de 5 stele, ce răspunde celor mai exigente așteptări. Cererea pentru astfel de produse imobiliare inovatoare este în creștere, motiv pentru care până în prezent, s-au vândut peste 90% din unități din cadrul ansamblului Nordis Mamaia.

Un concept imobiliar care nu este influențat de inflație

Nu mai este o noutate că produsele imobiliare sunt o investiție sigură, ce nu necesită cunoștințe de specialitate, astfel spus, sunt accesibile tuturor. Însă gestionarea produsului întru generarea de profit nu este scutită de activități consumatoare de timp și energie. Odată achiziționat, un imobil necesită eventuale lucrări de amenajare, mobilare, găsirea chiriașilor, semnarea contractului și declararea unui venit către instituțiile statului, monitorizarea plăților chiriașului, costuri cu reparații, ceea ce scade din profitabilitate. Mai mult, există perioade în care, din varii motive, nu este posibilă continuitatea închirierii, ceea ce scade rata rentabilității anuale.

În cazul investițiilor Nordis, achiziția unei camere de hotel sau a unui apartament în scop de obținere venituri pasive din închirere, partea de administrarea proprietății, găsirea chiriașilor și asigurarea unui flux constant tot timpul anului intră în grija dezvoltatorului. Proprietarul primește garantat un venit lunar garantat, care îi asigură, prin contract, un randament al investiției de 7% anual.

Achiziția timpurie, încă din stadiu de construire aduce avantaje considerabile: un discount semnificativ în funcție de metoda de plată și coroborat cu creșterea prețurilor, produsul imobiliar poate genera, din momentul vânzării, până la momentul finalizării, o apreciere medie de până la 40% a investiției. În contextul actual, de devalorizare a banilor, nici un altfel de tip de investiție financiară nu oferă această perspectivă profitabilă, ceea ce face din proiectele Nordis Group să fie extrem de interesante pentru investitori.

De altfel, venitul constant garantat, generat prin închirierea proprietăților este ceea ce face ca investițiile imobiliare Nordis să fie potrivite într-un climat economic incert. Cu experiență în domeniul turistic și administrare hotelieră, compania garantează un flux de turiști pe tot parcursul anului. Investitorii beneficiază astfel de un venit lunar exact, fără grija chiriașilor și a costurilor extra.

Constanța este un oraș portuar de importanţă naţională cu influenţă la nivel european și cel mai important oraş din Regiunea de Dezvoltare Sud – Est, susținută economic de arii precum: comerț turism, activități portuare, servicii, industrii de producție. Județul este un pol de business important, atractiv pentru investitori, în timp ce stațiunea Mamaia reprezintă punctul maxim de interes al litoralului Mării Negre. Aceste aspecte creează industriei turismului un potențial de dezvoltare ce trebuie exploatat prin produse și servici premium, ce contribuie la consolidarea brandul național într-un mod pozitiv și sporesc interesul străinilor pentru litoralul românesc.

Nordis Group, prin proiectele sale Nordis Mamaia, Nordis Sinaia, Nordis Brașov, propune românilor un nou tip de investiție fără riscuri în perioade de inflație, în care cumpărătorul are doar beneficii: o sumă lunară încasată garantat, posibilitatea de a rezerva unitatea pe timp de o săptămână pentru vacanța proprie și accesul la o comunitate de investitori cu valori și obiective similare.