Efectele modificării de la 5% la 9% a cotei reduse de TVA în imobiliare

De la 1 ianuarie 2024, cota redusă de TVA va fi 9% pentru proprietățile imobiliare noi în valoare de până în 600.000 Lei, cu suprafețe de maximum 120 mp suprafață utilă. Până la finalul anului este încă o perioadă favorabilă pentru achiziții imobiliare care respectă criteriile de încadrare în cota redusă de TVA, respectiv 5%, ce poate fi valabilă și în 2024 pentru finalizarea tranzacției de vânzare, cu anumite condiții.

Cum sunt primite noile reglementări pe nișa imobiliarelor premium, aflăm prin analiza proiectelor de 5 stele Nordis Group, unde componenta de investiție îmbină segmentul rezidențial și cel hotelier.

Ce aduce nou Legea 296/2023 privind achizițiile imobiliare

LEGEA nr. 296 din 26 octombrie 2023 a fost publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 977 pe 27 octombrie 2023, anunțând astfel că de la 1 ianuarie, TVA de 5% devine TVA 9% în cazul tranzacțiilor imobiliare ce nu depășesc 600.000 lei și 120 mp suprafață utilă a proprietății. Se păstrează limitarea numărului de proprietăți ce pot fi achiziționate cu cotă redusă de TVA la 1 singură unitate.

Factori pozitivi care influențează deciziile privind economiile pe final de an

Este o perioadă favorabilă achizițiilor imobiliare pentru investiții prin prisma procentajului actual al taxei pe valoare adăugată aplicată la achiziția unui apartament. Având în vedere contextul economic, se exclude posibilitatea ca taxa redusă de TVA să revină în viitor, la același procent, de 5%.

Dezvoltatorul Nordis Group vine în întâmpinarea celor interesați de investiții imobiliare și oferă un dublu avantaj. Proprietățile în stadiu de construire pot fi rezervate la prețul actual, urmând ca valoarea proprietății să se aprecieze în timp cu 40%.

Pentru a facilita semnarea cu 5% TVA pentru proprietățile care depășesc 120.000 Euro, dezvoltatorul oferă CEC-uri de investiție celor care semnează un contract de rezervare până la finalul anului 2023.

În cadrul ansamblului Nordis Mamaia sunt disponibile proprietăți potrivite pentru investiție, atât unități finalizate, pentru care se poate semna direct contract de vânzare cu 5% TVA, cât și apartamente în curs de construire, ce vor fi predate în 2024 și pentru care se va aplica tot 5% TVA, dacă se semnează contract de rezervare autentificat la notar până la finalul anului 2023.

Factori negativi care influențează deciziile privind planurile imobiliare pe final de an

Suplimentar noilor reglementări, creșterea ratelor dobânzilor constituie un factor care pune presiune asupra celor ce au în plan achiziția unei proprietăți imobiliare. În ultima perioadă, băncile din România au impus condiții mai stricte pentru acordarea de credite, ca o consecință a creșterii ratelor dobânzilor și a inflației.

Această majorare a ratelor dobânzilor a avut loc în contextul în care rata dobânzii de referință a Băncii Naționale a României (BNR) a crescut de la 2,5% la 4,75% în 2022, pe fondul creșterii inflației. Această evoluție a generat o creștere a costurilor creditelor ipotecare, determinând o majorare a acestora pentru clienți.

Pe lângă majorarea ratelor dobânzilor, băncile au și intensificat cerințele de eligibilitate pentru creditele ipotecare. În prezent, instituțiile financiare cer ca solicitanții să dispună de un venit mai mare, să aibă o rată a îndatorării mai redusă și să poată demonstra o experiență profesională mai extinsă.

BNR avertizează că inflația va crește în prima parte a anului 2024, ca urmare a majorării și introducerii unor taxe și impozite. Inflația crescută înseamnă și o creștere a costurilor de trai, ceea ce înseamnă mai puțini bani disponibili pentru a achita ratele unui credit ipotecar.

În consecință, cel mai bun moment pentru o achiziție imobiliară este până la finalul anului; astfel, cumpărătorii care doresc proprietăți de o calitate ridicată, în detrimentrul unităților cu suprafețe foarte mari, pot profita încă de cota de 5% TVA.

Cum reacționează cumpărătorii în contextul actual al pieței imobiliare

Potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, peste 59,5% dintre locuințele vândute în România în primul semestru din 2023 au fost cumpărate exclusiv din resurse proprii, fără a apela la o finanțare bancară. De la oficializarea noilor norme, dezvoltatorul Nordis Group susține că mult mai multe persoane reacționează și, fără un imbold de advertising sau vânzare, solicită listele de disponibilități pentru apartamente de investiție, cu randament anual de peste 7%.

„De la anunțul modificării cotei reduse de TVA, am observat că persoanele până acum indecise, convertesc și devin clienți, iar perioada tranzacționării s-a micșorat considerabil. Vindem un produs imobiliar premium, dar avem și apartamente cu ofertă pre-sale, pentru care se va menține cota de 5% și la contractul final de vânzare, ce va avea loc până la finalul anului 2024.

Până la final de an ne așteptăm să fie impulsionați spre achiziție cei care dețin economii bancare și doresc să facă un pas spre investiții care generează venit pasiv cu un randament anual chiar și de peste 10%, așa cum sunt estimările pentru apartamentele rezidențiale Nordis Mamaia.

99% dintre achizițiile de anul acesta în cadrul Nordis au fost realizate cu bani cash, fără credite imobiliare. Un procent de 4% este relevant pentru cei care au economii fixe planificate pentru o achiziție imobiliară și nu au nici un alt motiv să mai aștepte acest pas. Avem chiar și tineri care vor neapărat un studio la mare în ansamblul Nordis, care spun ei, este instagramabil și oferă lifestyle-ul pe care ei și-l doresc. Iar noi le oferim beneficii suplimentare, pentru a-i ajuta să facă o primă investiție cu 5% TVA ” susține Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group.

Imobiliarele de lux din România sunt din ce în ce mai căutate în ultima perioadă, cererea pe acest segment ajungând în prezent până la 10-15%, comparativ cu 5% în anii trecuţi, conform datelor din piaţă. Coroborat cu numărul românilor cu peste 100.000€ în conturi, ce depășește 68.000 de persoane, se poate aprecia că există potențial pentru investiții în România.

„Luna decembrie este un bun prilej pentru proprietarii companiilor care doresc să facă o investiție imobiliară ce va fi folosită în interesul firmei. Tot mai multe companii adoptă măsuri de wellbeing pentru angajați, în încercarea de a contribui la o stare mentală și fizică mai bună a acestora.

Dacă până acum această direcție era abordată strict prin organizarea de teambuildinguri, acum există și opțiunea de work from distance chiar dintr-un birou atipic, la malul mării. Ne așteptăm ca după 1 ianuarie să avem mai multe persoane care aleg să achiziționeze pe firmă, pentru a beneficia de taxarea inversă,” susține Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group.

Condiția pentru plata de 5% TVA la achiziția unei locuințe și în 2024

Cumpărătorii interesați de proprietăți cu scop locativ resimt această nouă măsură ca pe o nouă provocare, suplimentară condițiilor de creditare ce au devenit în 2023 mai dificile, iar dacă vor să economisească diferența de 4% TVA vor trebui să găsească un apartament până la final de an și să semneze un contract de vânzare sau măcar o rezervare.

Condiția pentru ca tranzacția finală de vânzare să beneficieze de 5% TVA este ca proprietatea să fie definitivată până la finalul anului 2024 și să fie locuibilă.

„Putem semna direct contract de vânzare în corpurile de hotel și contracte de rezervare cu 5% TVA pentru proprietățile a căror valoare nu depășește 120.000€ din corpurile rezidențiale deja construite din etapa 1 sau corpurile rezidențiale în stadiu de construire din etapa 2, pentru care contractul de vânzare se va realiza în cursul anului 2024” completează Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group.

Nordis Mamaia 5% 9% TVA