Istoric Stațiunea Mamaia – File de poveste și perspective de a deveni un reper internațional

Stațiunea Mamaia, cunoscută astăzi drept o destinație de vacanță de lux și cea mai modernă stațiune de pe litoralul românesc, include în istoricul său perioade glorioase, dar și etape de reconstrucție și redresare, generate de evenimentele din scena politică, economică și socială. Dezvoltarea vizibilă din ultimii ani și oficializarea zonei Mamaia Nord drept o stațiune oferă perspective pozitive asupra evoluției Stațiunilor Mamaia și Mamaia Nord, cu obiective de atragere a unui număr cât mai mare de turiști interni și, în principal externi, pe toată perioada anului, nu doar în lunile de vară.

Inaugurarea Hotelului Nordis Mamaia 5 stele este un moment istoric în industria hotelieră din România, cu efecte majore asupra turismului de pe litoral. Resortul reprezintă cea mai mare investiție din turism și cel mai mare hotel de leisure de 5 stele din ultimii 30 de ani.

Nordis Mamaia 5 stele

Stațiunea Mamaia, istorie de mai bine de 100 de ani

Stațiunea Mamaia datează încă din anul 1906, atunci când, după dezvoltarea portului maritim din Constanța, trebuia amenajată o nouă plajă. Inaugurarea Stațiunii Mamaia a avut loc pe 22 August 1906, odată cu primele construcții realizate cu obiectiv turistic, amplasate pe fâșia care desparte și astăzi Marea Neagră de Lacul Siutghiol. Pe actualul Bulevard Mamaia a fost executată o cale ferată care făcea la momentul respectiv legătura dintre stațiune și gara din Constanța, pentru transportul turiștilor.

În urma unui incendiu din anul 1920 și imediat după terminarea Primului Război Mondial, Stațiunea a intrat într-un nou proces de amenajare, fiind construite rezidența de vară a familiei regale și spații moderne de cazare, respectiv vile și hoteluri. Perioada interbelică a fost una deosebit de bună pentru Stațiunea Mamaia, atunci când a devenit cunoscută inclusiv în străinătate și a început să primească primii turiști străini.

Al Doilea Război Mondial a reprezentat o nouă cumpănă pentru Stațiunea Mamaia, aceasta suportând distrugeri semnificative, iar reconstrucția întârziind să apară până în anii 1950, atunci când, sub conducerea regimului comunist, stațiunea a fost reconstruită cu obiectivul atragerii în țară a capitalului străin prin turism.

În perioada comunistă au fost construite zeci de hoteluri și restaurante și au fost amenajate locuri pentru spectacole și activități sportive. Au fost ani de glorie pentru Stațiunea Mamaia, aceasta reușind să se claseze în topul stațiunilor maritime din Europa și să atragă un număr impresionant de turiști străini.

După anul 1989, Stațiunea Mamaia a suportat o pierdere majoră în rândul turiștilor străini, însă turiștii români au început să migreze către stațiunea din nordul litoralului. Mamaia a atras turiștii cu plajele sale generoase, natura impresionantă, prin prisma poziționării între mare și lac, dar și cu hotelurile moderne și datorită gradului de dezvoltare pe care îl prezenta stațiunea, în comparație cu alte destinații de la malul românesc al Mării Negre.

Previous slide
Next slide

Stațiunea Mamaia Nord, evoluție către modern și exclusivism

Începând cu anul 1990, în Stațiunea Mamaia a urmat o perioadă de modernizare și reorganizare din punct de vedere strategic, pentru atragerea cât mai multor turiști străini. Infrastructura a fost îmbunătățită, noi facilități de agrement au fost dezvoltate, iar Mamaia a devenit cunoscută pentru distracțiile de noapte, evenimentele exclusiviste și restaurantele de lux.

Popularitatea Stațiunii Mamaia și gradul mare de ocupare turistică au convers către o dezvoltare firească a Stațiunii Mamaia Nord. În căutarea plajelor amenajate modern și a experiențelor exclusiviste, turiștii au migrat către nordul stațiunii. Observând cererea ridicată pentru zonă, au fost realizate investiții în infrastructură, aspectul arhitectural a fost îmbunătățit și capacitatea de cazare a crescut de la an la an. Regiunea de la granița Năvodari – Mamaia a fost unanim percepută drept Mamaia Nord, iar în anul 2023, a fost recunoscută oficial, primind statut de Stațiune.

Acest fapt oferă certitudinea că Mamaia Nord se află în plină ascensiune, fiind programate investiții de ordinul milioanelor de euro în îmbunătățirea accesului către stațiune, promovarea la nivel internațional și implementarea unei strategii de atragere a turiștilor pe toată perioada anului.

Nordis Mamaia, destinație cheie în Stațiunea Mamaia Nord

Nordis Group dezvoltă în prezent, în Mamaia Nord, cel mai mare ansamblu de leisure din Europa Centrală și de Est. Inițial proiectat ca un apart-hotel cu arhitectură organică și apartamente premium, Nordis Mamaia a evoluat treptat către ceea ce este astăzi singurul ansamblu hotel & residence de 5 stele din România. Conceptul a luat naștere ca răspuns al unei nevoi crescute în turismul românesc pentru condiții de cazare high-end, facilități de agrement și servicii de calitate superioară, urmărind tendințele turiștilor români de a călători în străinătate pentru a-și petrece vacanțele în resorturi de lux, cu facilități integrate și servicii la standarde înalte.

La momentul lansării proiectului Nordis Mamaia, sezonalitatea și calitatea redusă a serviciilor și a condițiilor de cazare restrângeau cu mult potențialul zonei, contribuția horeca în economia Constanței fiind atunci sub 8%, deși județul ocupă prima poziție privind suprafețele alocate unităților de cazare, cu peste 460.000 mp.

Lipsa structurilor de cazare deschise în perioada Octombrie - Aprilie, dar și lipsa alternativelor de petrecere a timpului în anotimpurile când vremea nu este favorabilă băilor în mare și relaxării în razele soarelui generează pierderi majore turismului și implicit economiei județului Constanța. Acest lucru se întâmplă în ciuda beneficiilor extraordinare pe care aerul marin și mediul albastru le au pentru sănătate și a peisajelor spectaculoase, cu efect terapeutic, pe care Marea Neagră le oferă în fiecare anotimp.

Recepție Hotel Nordis Mamaia

Unul dintre obiectivele dezvoltării ansamblului hotel & residence Nordis Mamaia 5***** este creșterea standardului ospitalității pe litoralul românesc și schimbarea percepției privind vacanțele pe litoral, implementând în România turismul maritim 12 luni pe an.

Nordis Mamaia oferă astăzi Stațiunii Mamaia Nord atributele care îi lipseau pentru a fi o destinație de vacanță de talie internațională: calitate și continuitate. Avantajul popularității deja crescute a stațiunii, împreună cu extinderea perioadei active pe tot timpul anului, diversificarea posibilităților de petrecere a timpului și aducerea condițiilor de cazare și a serviciilor de ospitalitate la cele mai înalte standarde vor pune Mamaia Nord pe harta destinațiilor top din lume, stimulând și o îmbunătățire considerabilă în economia locală și implicit, națională.

Nordis Mamaia Hotel, destinația anului 2024

Liquid bar Nordis SPA

Nordis Group a inaugurat pe 30 Decembrie 2023 hotelul de 5 stele Nordis Mamaia, din cadrul ansamblului hotel & residence cu același nume. Investiția în hotel se ridică la aproximativ 100 milioane de Euro, fiind cea mai mare deschidere hotelieră din România, din ultimii 30 de ani și un punct central în dezvoltarea Stațiunii Mamaia Nord.

În prezent, hotelul funcționează în regim Soft Opening, ceea ce înseamnă că echipa lucrează la perfecționarea procedurilor și alinierea standardelor de ospitalitate la nivel de 5 stele, iar feedbackul oaspeților găzduiți în această perioadă este elementul definitoriu care contribuie la alinierea proceselor și serviciilor mai aproape de perfecțiune.

Nordis Mamaia se poziționează ca destinație ideală atât pentru turismul de weekend, cât și pentru vacanțele de familie sau evenimentele corporate.

Restaurant Elite Nordis Mamaia Hotel

Hotelul Nordis Mamaia însumează un număr de 712 unități de cazare amenajate modern. Dotate cu tehnologie SMART Home, mobilier de calitate excepțională și design elegant, Hotelul Nordis Mamaia oferă turiștilor camere și apartamente cu priveliști spectaculoase atât către mare, cât și către lacul Siutghiol. În prezent sunt deschise cele 5 piscine interioare din zona de SPA, un restaurant de aproape 200 de locuri și 2 cafenele cu bar.

În perioada imediat următoare vor fi finalizate locurile de joacă pentru copii și adolescenți, sala de fitness, zona de masaje și proceduri din cadrul imensului SPA de 3.200 mp și un gift shop. Ulterior vor fi dezvoltate sala de cinema VIP, un restaurant cu specific japonez și unul internațional, sălile de conferință, locurile de relaxare din grădina interioară, galeria comercială și un salon de beauty.

Etapa 2 a ansamblului Nordis Mamaia cuprinde apartamente de vacanță și este prevăzută cu o serie de facilități menite să completeze oferta serviciilor unui resort de 5 stele, unde atât rezidenții, cât și turiștii au la îndemână tot ce au nevoie.

Sală polivalentă cu peste 1000 locuri, casino premium, clinică de recuperare medicală, locuri de joacă, restaurante și cafenele, magazine premium, ballroom și ponton pe lac sunt doar câteva dintre facilitățile ce urmează să fie dezvoltate în perioada următoare, sporind interesul turiștilor români și străini, pe toată perioada anului.

Nordis Mamaia va pune la dispoziția turiștilor și a proprietarilor apartamentelor de vacanță o plajă privată, amenajată la standardele Blue Flag, cu dușuri și beach bar.

Valoarea totală a ansamblului hotel & residence Nordis Mamaia 5*****, la momentul finalizării, este estimată la 400 milioane de Euro și va avea un impact pozitiv în dezvoltarea turismului din Stațiunea Mamaia Nord și în stabilizarea pieței de muncă locale, datorită funcționării permanente.

Având în vedere planurile de dezvoltare ale OMD Stațiunea Mamaia și ale celui mai mare resort de 5 stele din România, se întrevede un viitor strălucit pentru turismul local. În consecință, se deschid noi capitole în istoria Stațiunii Mamaia, având încrederea că perla litoralului românesc a trecut cu succes testul timpului și rămâne în topul preferințelor turiștilor.

Previous slide
Next slide