Unde este mai rentabil să investești în imobiliare: la oraș sau în zonă turistică

Element cheie de care depind toate variabilele în imobiliare, localizarea contribuie la aprecierea în timp și influențează valoarea terenurilor, implicit valoarea proprietății imobiliare la vânzare, respectiv prețul la închiriere. În prezent, există multiple opțiuni de a investi în imobiliare, motiv pentru care este necesară o analiză cu privire la rentabilitatea investițiilor pentru închiriere în spațiul urban versus în zone turistice.

Folosirea din ce în ce mai mult a online-ului și a platformelor de tip Booking și Airbnb a deschis oportunitatea investițiilor în zone cu flux mare, ce pot fi închiriate turiștilor. Post pandemie, se așteaptă o creștere explozivă în materie de călătorii, oamenii fiind, mai mult ca până acum, doritori de a trăi viața la maximum, în cele mai bune condiții, profitând de tot ce are ea frumos de oferit.

Obiectivul închirierii influențează prețul pieței la închiriere

Investițiile imobiliare sunt relativ accesibile unui număr semnificativ de români, care doresc să achiziționeze pentru a închiria, fără estimarea costurilor extra, a tuturor riscurilor și a volumului de muncă pentru promovarea serviciului, timpului alocat vizionărilor cu chiriașii și întreținerea imobilului. Însă doar o mică parte reușesc să administreze eficient proprietatea pentru a genera un venit recurent, ce le poate garanta recuperarea investiției în timp optim, implicit să le valideze că au făcut o alegere financiară rentabilă. Dezvoltatul imobiliar Nordis Group a sesizat această nevoie și asigură, printr-un nou model de business, servicii de administrarea proprietății, ceea ce face investiția să fie sigură și lipsită de riscuri, fără consum de resurse din partea investitorului.

În raportul trimestrului IV 2021 realizat de imobiliare.ro, se menționează că în București este o cerere de 37,5 mii, în timp ce oferta cumulează nu mai mult de 16 mii de unități disponibile pentru închiriere. În Constanța, cererea înregistrată era de 4,9 mii unități, iar oferta de doar 1,9 mii, în timp ce Brașov a înregistrat o cerere de 4,3 mii și o ofertă de 1,6 mii unități.

Chiria în orașele mari este axată pe segmentul închirierilor pe termen lung, însă volumul generat de fluxul studenților are o cerere sezonieră, ceea ce presupune că proprietarii riscă să aibă perioade cu unitățile libere, sau să fie nevoiți să oferteze făcând un compromis financiar, atunci când nu reușesc să găsească chiriași. Prețul unei chirii începe de la aproximativ 200 Euro/ lună și crește în funcție de zonă, condiții, dotări, facilități. În orașele turistice, potențialul de a obține un profit bun din închiriere în regim hotelier este semnificativ mai mare. Chiria în regim hotelier începe de la 50 de Euro / noapte, însă cererea depinde de sezon și gradul de ocupare depinde de capacitatea de administrare a proprietarului.

Unde este mai rentabil să achiziționezi o proprietate pentru închiriere

Locațiile sunt cu atât mai importante și frecventate atunci când au o componentă istorică sau geografică atractivă și beneficiază de volum consistent de turiști pe tot parcursul anului. Astfel de contexte favorizează comportamentul de cheltuire pentru servicii și experiențe premium. Investițiile realizate pentru a genera un venit pasiv devin cu adevărat profitabile atunci când sunt realizate în locații cu trafic turistic, context în care cumpărătorul final este dispus să achite mai mult pentru o vacanță cu condiții superioare, ce îi pot genera confortul dorit.

Deși orașele mari sunt și puncte turistice, devine din ce în ce mai competitivă piața imobiliară din stațiunile din România, vizitate în tot timpul anului, cu obiectiv de relaxare și divertisment, atât de către români, cât și de străini. Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, în vara anului 2021, 1.015.569 de persoane au ales să petreacă vacanța pe litoralul românesc. Doar în luna august 2021, 492.000 de turiști au fost în vacanță în stațiunile din Constanța, cu 100.000 mai mult față de luna august 2020. Cele trei luni ale verii trecute au fost cele mai bune din ultimii 10 ani.

Această perspectivă este tentantă pentru piața închirierilor în regim hotelier, însă costurile pe care unele firme le percep pentru administrare și riscurile aferente scad gradul de atractivitate al acestui sector.

Există însă și produse imobiliare noi, integrate într-un model de business sigur, profitabil indiferent de sezon, ce atrag din ce în ce mai mulți investitori. Nordis Group dezvoltă atât la mare, cât și la munte astfel de complexuri de 5 stele, un mix între segmentul hotelier și cel rezidențial, oferind acele plusuri care fac competiția irelevantă.

Cum alegi produsul imobiliar în care să investești pentru un venit pasiv

Investitorul alege un produs financiar cu gândul la nevoile și așteptările consumatorului final, iar în cazul de față, turistul caută pentru vacanța sa acele oferte care îi asigură tot confortul necesar. Nordis Mamaia este un concept ideal pentru turiștii care doresc să aibă toate serviciile chiar în complex, unde vor putea beneficia de concierge, plajă proprie, piscine interioare și exterioare, spa de 3.200 mp, 12 restaurante și cafenele, cinema, sală polivalentă, galerie comercială cu branduri premium, loc de joacă pentru copii, centru de recuperare medicală. În plus, datorită poziționării, între Marea Neagră și Lacul Siutghiol, ansamblul Nordis Mamaia oferă perspectiva celor mai frumoase răsărituri și apusuri, văzute de la înălțime. În cadrul ansamblului există o divizie hotelieră, în care investitorii pot opta pentru achitiția unei camere sau a unui apartament în hotel și o divizie rezidențială, unde proprietarii pot locui, sau pot opta ca Nordis să le administreze proprietatea pentru a obține un venit.

În cazul în care investitorul își dorește un randament garantat, fix, pe o perioadă lungă de timp, opțiunea ideală este camera de hotel, cu prețuri de la 89.300 € + TVA, beneficiind astfel de un venit pasiv garantat 30 de ani, chiria oferită putând ajunge la 760 €/ lună.

Avantajul investitorilor care aleg investiția într-o cameră de hotel este că pot rezerva unitatea timp de 7 zile pe an pentru vacanța proprie. La o medie de 250 de Euro pe noapte în plin sezon, minimum estimat pentru un ansamblu hotelier de 5 stele, valoarea unui sejur de 7 zile se ridică la peste 1500 de Euro. Practic, pe lângă un venit pasiv garantat lunar, proprietarul are vacanța asigurată pe viață. Proprietatea Nordis este un produs financiar sigur, fără riscuri și alte griji de adminstrare, cu avantaje multiple, ce poate fi lăsat moștenire membrilor familiei.

Investitorii Nordis au fost impresionați de posibilitatea de a deține un apartament de vacanță într-un ansamblu dezvoltat cu simț de răspundere, sustenabil – cu precertificare GREEN Homes, cu sistem SMART Home integrat și dotări pentru confort la superlativ. Localizat în Mamaia Nord, aproape de zona de cluburi, dar ferit de agitație, Nordis Mamaia convinge investitorii atât prin mixul de facilități oferit, cât și prin serviciile la standard de 5 stele. În prezent, prețurile la Nordis Mamaia pentru unități rezidențiale încep de la 59.600 € + TVA, iar aprecierea estimată a investiției depășește chiar și 40% până la momentul finalizării.

Nordis Group este o companie cu capital 100% românesc, singurul dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale de 5 stele, care a adus pe piața din România un concept nou de locuire și investiție. Printre proiectele companiei se numără Nordis Sinaia, Nordis Brașov, Nordis View în București și Nordis Mamaia, în prezent (luna aprilie 2022) finalizat în proporție de 95%.